Reissussa


Kesäkuun ensimmäisinä päivinä pakkasin ja siivosin ja pakkasin ja siivosin. Herra Tärkeys ei ollut zen, ei minkään asian kanssa. Jos se olisi saanut valita, koko kesä olisi kulunut kotona, istuen ja maailman menoa ihmetellen.

Mutta onneksi se ei saanut valita. Yksi tämän poikkeuskevään viheliäisimmistä seurauksista on laitostuminen. Aluksi niin tympäisevästä kotona kököttämisestä tuli hyvin nopeasti uusi normaali, ja sitten kynnys muutokseen alkoi kasvaa. Alkoi tuntua jotenkin vaikealta ylipäänsä lähteä, ylipäänsä mihinkään.




Siksi on hyvä, että lähdimme, Suomeen, useamman sadan kilometrin päähän, melko pitkäksi aikaa. On hyvä, että minimaalisen pieneksi käynyt elämänpiiri saa hiukan laajentua. On hyvä katsoa taivaankantta vähän eri kohdasta, on hyvä kuunnella tuulen ulvontaa erilaisissa nurkissa, on hyvä tuntea erilainen maaperä jalkojen alla.

En vieläkään osaa sanoa, mitä poikkeuksellisesta keväästä jää jäljelle. Ehkä ei muuta, kuin blogimerkintöjä ja valokuvia (rannalta). Huomaan nyt, kuinka pakonomaisesti Herra Tärkeys yrittää yhdistellä pisteitä ja muodostaa kuvaa, joka esittäisi jotain. Jotain, mikä selittäisi, antaisi merkityksen ja loisi pohjan mielipiteelle. Herra Tärkeydellä on kova kiire ja tarve hallita elämää ja maailmaa. Ja tänä keväänä se on ollut erityisen vaikeaa.




Mutta tänä keväänä minä ja Herra Tärkeys olemme olleet erityisen erillisiä. Minä näen oikein hyvin pienen henkisen etäisyyden päästä, miten se raapii kasaan kuvaa maailmasta, joka ei ole entisensä. Ja sitten kuitenkin on.

On huojentavaa kääntää selkä Herra Tärkeydelle ja todeta, ettei pisteistä välttämättä muodostu kuvaa. Ettei selitystä välttämättä löydy, eikä edes merkitystä. Ettei tarvitse muodostaa mielipidettä. Että on lupa ihailla kukkivia puita, ärsyyntyä ruohonleikkureiden pärinästä ja tympääntyä hyttysistä. Että juuri se on riittävästi, tai jos ei meinaa jaksaa sitäkään, voi keskittyä syömään jäätelöä. Antaa puiden kukkia ja hyttysten inistä kaikessa rauhassa, ilman sen suurempia tunteita tai merkityksiä.



Kommentit