Sunshine


Ho ho ho, it don’t get better than this 
ho, ho, ho, in the land of misfits


Olen jo kauan aikaa kaipaillut uutta joulumusiikkia. Vanhat ja tutut klassikot ovat ihania, ja onneksi erityyppistä joulumusiikkia on paljon. Silti ihmettelen vuosi toisensa jälkeen, miksi niin harva artisti tarttuu haasteeseen ja tekee kokonaan uutta joulumusiikkia.

Viime jouluna musiikkimaailmaan tupsahti Sian joululevy. Musiikkimakuni on yleisesti ottaen vähän toisenlainen, joten olin skeptinen. Mutta yllätyin iloisesti: paitsi, että musiikki oli älykäs sekoitus nostalgiaa ja nykypoppia, sanoituksissa seilattiin välillä moniselitteisesti niissäkin aiheissa, jotka eivät ole niin kimaltavia tai kanelintuoksuisia. Kerrankin. Uusi tuulahdus joulunvietossa.




Sitä olin oikeastaan kaivannutkin. Musiikki luo tunnelmaa, ja minusta joulun tunnelman on jo aikakin saada vähän uutta väriä. Ei kynttilöissä ja joulupalloissa ole mitään vikaa, ne kuuluvat asiaan. Ja perinteet jos joku kuuluvat jouluun. Tai jos johonkin, perinteet kuuluvat jouluun. Mutta missä kohdin nostalgia ja perinteet ovat pelkkää paikalleen jämähtämistä?

Vanhat jutut kaipaavat välillä uutta maalipintaa, joulun teemoja kannattaa välillä vilkaista uusistakin näkökulmista. Eivät ne perinteet ja historia sieltä mihinkään katoa, vaikka näiden nykyistenkin aikojen annetaan sedimentoitua joulunvieton kerroksiin. Maailma on muuttunut ja muuttuu edelleen nopeasti. Miksipä ei tehtäisi tästä uudesta kerrostumasta juuri niin mielenkiintoista, kuin nykyajan tarjoamilla keinoilla on mahdollista? Meidänkin aikamme ihmisten täytyy saada luoda omat tulkintansa tärkeistä teemoista, ja niidenkin täytyy antaa tuoda oman värinsä tunnelmaan.


Tell me your secrets tonight
I'll take them with me
And I'll get the elves working on them
In the workshop
We'll take your problems apart
Put them back using our hearts
Get the elves working so hard
Make your pain stop

I'm Santa's helper and I've got your back
All my love is gift-wrapped
Don't be scared, I'm by your side
I'm Santa's helper, give your fears to me
I'll take them home, baby
And return them as sunshine








Lainaukset: Sia - Everyday is Christmas

Kommentit